Udostępnij
Skomentuj

Olej z pestek malin - co to jest? Jakie ma właściwości?

Naturalne kosmetyki i oleje cieszą się coraz większą popularnością i trudno się temu dziwić. Produkty takie, jak olej z pestek malin, to prawdziwe bomby witamin i składników odżywczych, które wpływają korzystnie na skórę i włosy. Jak stosować olej z pestek malin? Do czego może się przydać i czy warto po niego sięgnąć?

Olej z pestek malin – na co pomaga? Jakie są jego właściwości?

Najcenniejszymi właściwościami oleju z pestek malin są jego zdolności nawilżające, wygładzające oraz naturalna ochrona przed promieniowaniem UV.

  • Olej z pestek malin zawiera kwasy tłuszczowe Omega-6 oraz Omega-3, które są bardzo cenne w pielęgnacji. Wspomniane kwasy tłuszczowe odpowiadają za odpowiednie wyrównanie poziomu nawodnienia skóry. To oznacza, że olej z pestek malin może mieć zastosowanie nie tylko w przypadku cery suchej, ale też tłustej – bo reguluje poziom nawilżenia skóry.
  • Olej z pestek malin łagodzi podrażnienia – może być stosowany u osób ze skórą wrażliwą, alergiczną, na skórze podrażnionej, trądzikowej czy też z atopowym zapaleniem skóry. Olej z pestek malin przyspiesza regenerację naskórka, może być pomocny w leczeniu łuszczycy i innych chorób skórnych.
  • Olej z pestek malin zawiera silne antyoksydanty więc działa przeciwstarzeniowo – zawiera witaminę E oraz witaminę A, które chronią skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Pod twoją choinkę

Do jakiej cery można używać olej z pestek malin?

Olej z pestek malin można stosować na twarz, włosy i ciało. O ile jednak smarowanie włosów olejem nie budzi kontrowersji, o tyle nanoszenie go na twarz powoduje obawy u osób z trądzikiem, cerą mieszaną czy też u osób, które cierpią na atopowe zapalenie skóry. Jak to jest w praktyce? Czy olej z pestek malin sprawdzi się w przypadku cer problematycznych?

  • Olej z pestek malin do cery suchej i normalnej – jest jak najbardziej wskazany w codziennej pielęgnacji. Ma silne działanie nawilżające więc można stosować go samodzielnie lub wzbogacać nim kremy, by podnieść ich zdolności nawilżające.
  • Olej z pestek malin a cera mieszana – skóra mieszana stwarza wiele kłopotów w pielęgnacji. Niektóre jej obszary mogą być przesuszone, a inne przetłuszczają się. To powoduje, że trudno dobrać odpowiednie preparaty. Olej z pestek malin świetnie sprawdzi się przy cerze mieszanej. Można stosować go punktowo na suche skórki albo na całą twarz po zmieszaniu z kremem pielęgnacyjnym. Olej z pestek malin nie wpłynie niekorzystnie na skórę, nie spowoduje nadmiernego przetłuszczania się, bo ma lekką konsystencję i nie pozostawia typowo oleistej warstwy na skórze.
  • Olej z pestek malin a cera tłusta i trądzikowa – wiele osób zastanawia się, czy olej z pestek malin zapycha skórę i przyczynia się do rozwijania się trądziku. Choć to może wydawać się zaskakujące, to olej ten nie zatyka porów, a wręcz pomaga w leczeniu zaskórników i krostek, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

Jak stosować olej z pestek malin?

Olej z pestek malin można stosować na twarz, na ciało oraz na włosy na różne sposoby. Oto kilka przykładów:

  • Na dzień można stosować olej z pestek malin pod makijaż. Można wymieszać go z użytkowanym kremem, który zazwyczaj nakładamy na dzień lub zastosować samodzielnie i poczekać aż dokładnie się wchłonie. Olej z pestek malin jest naturalnym filtrem UV więc warto użytkować go w ciągu dnia.
  • Na noc można stosować olej z pestek malin pod oczy albo na cała twarz i dekolt. Można stosować go samodzielnie lub mieszać z kremem lub serum na noc. Olej ten ma działanie przeciwzmarszczkowe i antyoksydacyjne.
  • Olej z pestek malin na włosy to także świetny pomysł. Można smarować nim jedynie końcówki lub dodawać go do olejowania całych włosów (najlepiej w połączeniu z innymi olejkami, bo ten z pestek malin nie należy do najtańszych).
  • Olej z pestek malin można stosować także punktowo na suche miejsca – łokcie i pięty staną się o wiele gładsze, jeśli będą regularnie nawilżane olejem z pestek malin.

Jak pozyskuje się olej z pestek malin?

Niektórzy pewnie zastanawiają się, jak można zrobić olej z pestek malin i czy dałoby się zrobić go samodzielnie. Produkcja oleju tego typu jest trudna i kosztowna z uwagi na fakt, że potrzeba ogromnej ilości pestek z malin, a te są przecież tak drobne. Najlepszy olej to ten tłoczony na zimno, z pestek, które pochodzą z ekologicznych upraw. Najlepszym rozwiązaniem będzie, wobec tego, zakup gotowego specyfiku.

 

Olej z pestek malin jest coraz bardziej ceniony w kosmetyce. Warto mieć go w zanadrzu i korzystać z jego cennych właściwości nawilżających, wygładzających i antybakteryjnych.

Podobne artykuły
 
Udostępnij
5,0
1 ocena
1 komentarz
Oceń artykuł i Ty!

Komentarze (1)

A właśnie widziałam ostatnio olej z pestek malin Labioskin - nie znam marki, ale wyglądał cudnie więc może warto go jednak kupić. Dziękuję za artykuł!