Opis
Specyfikacja
Opinie (1)
Pytania i odpowiedzi

Your Natural Side różany (olej, nierafinowany) 10 ml

ID produktu: 924073
Zobacz produkty podobne
(1)

Opis produktu

Olej różany nierafinowany

Olej różany dzięki właściwościom nawilżającym, antyseptycznym i przeciwstarzeniowym nazywany jest „olejem młodości”. Poprawia elastyczność skóry, redukuje blizny (także pooperacyjne) i przebarwienia. Jest stosowany przy rozstępach oraz poparzeniach słonecznych oraz w leczeniu łuszczącej i pękającej skóry, egzemy, łuszczycy, plam pigmentowych. Uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega powstawaniu pajączków.

 

Jest idealny do pielęgnacji:

  • skóry przesuszonej, naczynkowej
  • dojrzałej z oznakami starzenia
  • podrażnionej działaniem promieni UV i radioterapią
  • problemowej, z przebarwieniami i bliznami
  • suchych i  zniszczonych włosów oraz paznokci

 

 Działanie oleju różanego:

  • przeciwstarzeniowe –  witaminy A i E oraz wysoka zawartość kwasów tłuszczowych m. in. kwasu linolowego, palmitynowego, oleinowego odpowiadają za zatrzymanie tzw. „zegara biologicznego”. Regenerują barierę hydrolipidową naskórka oraz pomagają zwalczyć wolne rodniki, opóźniając proces starzenia się skóry, zwiększając jędrność i elastyczność skóry, a także redukując drobne zmarszczki. Polecany do pielęgnacji skóry z rozstępami.
  • regenerujące i rozjaśniające – duża zawartość witaminy C, olej różany wspomaga procesy regeneracji skóry oraz włosów, przyspiesza gojenie blizn potrądzikowych, krost oraz drobnych ran. Widocznie rozjaśnia skórę i niweluje przebarwienia oraz brunatne plamy, bruzdy i blizny (także pooperacyjne), zmniejsza widoczność piegów. Uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega powstawaniu tzw. „pajączków”. Wyrównuje koloryt cery. Wzmacnia paznokcie oraz zapobiega ich rozdwajaniu, stosowany na włosy dogłębnie je regeneruje, nie obciążając ich, działa naprawczo na zniszczone w wyniku stylizacji i zabiegów chemicznych końcówki.
  • przeciwzapalne –  silne przeciwutleniacze, zawarte w oleju różanym, m. in. flawonoidy, działają na skórę antybakteryjnie i antyseptycznie, dodatkowo chroniąc ją przed przebarwieniami. Polecany do pielęgnacji cery problemowej: trądzikowej, z egzemą, łuszczycą i bardzo przesuszonej. Dzięki zawartości tretynoiny zapobiega powstawaniu zaskórników oraz przyspiesza gojenie blizn potrądzikowych. Tretynoina (kwas retinowy) ma również zastosowanie w leczeniu łysienia plackowatego.
  • kojące – olej różany łagodzi podrażnienia skóry wywołane promieniami słonecznymi i radioterapią. Stosowany punktowo na zmiany trądzikowe oraz krosty, przyspiesza proces ich gojenia i łagodzi obrzęk.
  • nawilżające –  zawarte w oleju nienasycone kwasy tłuszczowe ( powyżej 80%), zapobiegają nadmiernej utracie wody, utrzymując właściwy stopień nawilżenia włosów oraz warstwy  rogowej skóry. Olej różany bardzo dobrze natłuszcza skórę nawet najbardziej przesuszonych partii ciała, pozostawiając na jej powierzchni delikatną warstwę ochronną.

 

 Stosowanie oleju różanego:

  • jako zamiennik kremu – nałóż kilka kropel bezpośrednio na skórę twarzy, szyi i dekoltu. Dla wzmocnienia efektu możesz uprzednio wymieszać w dłoni olej z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym w żelu – dodatkowo nawilżysz skórę i spowodujesz, że stanie się ona aksamitnie gładka.
  • jako „balsam” do ciała – nałóż olej tuż po kąpieli! Zastosowanie na uprzednio zwilżoną skórę, nie tylko ułatwi aplikację olejku, ale również pomoże w jego wchłanianiu się. Opcja dla leniwych: do wanny z ciepłą wodą wlej 1-2 łyżek stołowych oleju. Po tak przygotowanej kąpieli, na Twojej skórze pozostanie cienka warstewka oleju, którą możesz wmasować lub pozostawić do wchłonięcia.
  • do masażu wybranych partii ciała – zmieszaj olej z pestek dyni z innym olejem np. olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron lub olejem ryżowym, dla uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoni i wykonaj masaż wybranych partii ciała. Możesz dodawać różne naturalne olejki eteryczne w celu uzyskania jak najlepszych rezultatów (polecane szczególnie podczas wykonywania masażu ujędrniającego).
  • wzmocnienie działania kremu / balsamu – zmieszaj w dłoni olejek z ulubionym kremem lub balsamem tuż przed użyciem, a następnie wmasuj w skórę.
  • maska na włosy ułatwiająca rozczesywanie – nałóż na suche włosy minimum 20 minut przed umyciem, a następnie umyj włosy szamponem bez SLS. Dla wzmocnienia efektu, nakładaj olej na dłuższy okres czasu np. na całą noc.
  • zabezpieczenie końcówek włosów – w celu regeneracji oraz zabezpieczenia końcówek włosów przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi oraz zabiegami (jak np. prostowanie), wetrzyj kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki włosów.
  • jako „krem do rąk” – kilka kropli oleju wmasuj w dłonie według potrzeby. Możesz zastosować olej różany również jako kurację regenerującą dla dłoni. W tym celu przed snem wmasuj większą ilość oleju w dłonie, a następnie załóż bawełniane rękawice.
  • jako odżywka do paznokci – kroplę oleju wmasuj w paznokcie oraz skórki. W ten sposób doskonale odżywisz, wzmocnisz oraz nawilżysz zniszczone, łamliwe paznokcie.

 

Specyfikacja produktu:

  • Nazwa surowca wg. INCI: Rosa Canina (Rosehip) Fruit Oil; (Olej różany nierafinowany 100%)
  • Kraj pochodzenia: Polska
  • Postać: płynny olej o pomarańczowo-różowaym zabarwieniu. Uwaga: olej może delikatnie barwić skórę (podobnie jak olej marchewkowy).
  • Warunki przechowywania: w szczelnie zamkniętym opakowaniu; w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 25°C, przechowywany w lodówce lekko tężeje
  • Trwałość: podana na opakowaniu

 

Ciekawostki:

  • Olej różany powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion dzikiej róży (Rosa Canina).
  • Nazywany jest „olejem młodości”, dzięki jego silnym właściwościom nawilżającym, antyseptycznym i przeciwstarzeniowym.
  • Dzika róża to kolczasty krzew z rodziny różowatych. Ma liście złożone, a owoce – szupinkowe, koloru czerwonego.
  • Występuje na umiarkowanych i ciepłych obszarach półkuli północnej. Można ją spotkać prawie w całej Europie, w Afryce Północnej, na Wyspach Kanaryjskich, na Maderze, w Azji, rozprzestrzeniła się także w Australii i Nowej Zelandii. W Polsce jest gatunkiem pospolitym.
  • Owoce dzikiej róży są jednym z bogatszych źródeł witaminy C. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę, może być pokryte już przez 1-3 owoców.
  • Już w Starożytnym Rzymie znane były przeciwdepresyjne, uspokajające właściwości dzikiej róży. Rzymianie wykonywali z niej wieńce, które nakładali na głowę podczas uczt. Wypełniali jej płatkami także poduszki, co miało ich usypiać i uspokajać.
  • Nie bez powodu w języku angielskim dzika róża nazywana jest powszechnie „dog-rose”. Dawniej stosowano ją  jako lek na wściekliznę.

Specyfikacja

Kosmetyki_naturalne
Kosmetyki_naturalne

Opinie (1)

(1)
Opinia potwierdzona zakupem
.
Posiadam ten produkt Od kilku dni

Pytania i odpowiedzi (0)

Zastanawiasz się, czy produkt spełni Twoje oczekiwania?

Opis

Specyfikacja techniczna

Opinie (1)

Pytania i odpowiedzi (0)

Inspiracje (0)

Outlet (0)

Market

Zobacz również: Revlon Colorstay Cera Normalna/Sucha 330 Natural Tan 30ml, LAGERFELD Classic EDT 100ml, MAX FACTOR Colour Elixir Gloss 60 Polished Fuchsia 3.8ml, Frais Monde Thermal Mineralize Baked Trio Eyeshadow W 2,2g 10, Ziaja Mintperfekt Activ Płyn stomatologiczny przeciwpróchniczy 500ml, Nevskaya Kosmetika Mydło dziegciowe w płynie 300ml, Bruno Banani Dangerous Woman Dezodorant w atomizerze 75ml, Nuby Komplet do pielęgnacji paznokci, Sally Hansen No Chip Acrylic Top Coat odżywka przeciw odpryskiwaniu lakieru 13.3ml, Pupa Like a Doll Compact Powder Puder do twarzy 002 Sublime Nude 10g, Perris Monte Carlo Patchouli Nosy Be EDP 100ml, Moroccanoil Volume Odżywka dodająca objętości z olejkiem arganowym 250 ml, Virtual Duo Podwójny cień do powiek 010 1szt., JIL SANDER Sport Water Balsam do ciała 150ml, Vollare Pro Oils Intensive Repair Serum do włosów suchych i zniszczonych Argan Oil 30ml, The Balm Balm Desert Bronzer do twarzy 6,39g, Emanuel Ungaro Fruit D'Amour Turquoise EDT 30ml, ART Foundation Concealer Pędzel do podkładów i korektorów płynnych 001 1 szt, Atelier Cologne Ambre Nue EDC 30ml