http://www.amfora.pl/wiadomosc/olej-jojoba-co-to-jest-jakie-ma-wlasciwosci/8257/ 2018-03-06 12:57:51.000000

Olej jojoba – co to jest? Jakie ma właściwości?

Stosowanie olejów i olejków w pielęgnacji ciała, włosów i paznokci nie traci na popularności, a wręcz przeciwnie. Jednym z olejów, które są szczególnie cenione i chętnie wybierane, jest olej jojoba. Wiele osób sięga zarówno po gotowe kosmetyki z olejem jojoba, jak i po czysty olej. Jak go stosować? Czy warto i na co zwrócić uwagę?

Olej jojoba – co to jest?

Olej jojoba jest popularnym komponentem wielu preparatów kosmetycznych (między innymi kremów, balsamów czy odżywek do włosów), ale można go kupić także w formie niezależnej substancji i stosować w różnych działaniach pielęgnacyjnych.

  • Olej jojoba jest pozyskiwany z nasion krzewu jojoba (Simmondsia chinensis). To roślina pochodząca z Ameryki Północnej, która naturalnie występuje nawet na pustynnych terenach, co pokazuje, jak bardzo jest odporna i wyjątkowa. Krzew jojoba owocuje, a z pestek jego owoców tłoczy się cenny olej jojoba, który trafia następnie do sprzedaży w czystej formie lub staje się komponentem złożonych preparatów kosmetycznych.
  • Po wytłoczeniu nasion krzewu jojoba uzyskiwany jest olej o żółtym zabarwieniu i bardzo neutralnej, niemal niewyczuwalnej woni.
  • Olej jojoba jest zwany również płynnym woskiem, a wszystko to ze względu na skład, który mocno różni się od wielu innych olejów pielęgnacyjnych i spożywczych.

Olej jojoba – co zawiera?

Skład oleju jojoba decyduje o jego niezwykle cennych właściwościach kosmetycznych. Choć nasiona jojoba w 50% składają się z tłuszczy, to nie są to głównie trójglicerydy kwasów tłuszczowych (jak w przypadku innych olejów), ale inne składniki:

  • Olej jojoba zawiera, między innymi, kwasy tłuszczowe oraz fitosterole.
  • Ważnym składnikiem oleju jojoba jest również palmitynian cetylu oraz skwalen, który jest ceniony z uwagi na działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne.
  • W oleju jojoba można odnaleźć witaminę A, E oraz F.

Ciekawostka

olej jojoba ma bardzo zbliżony skład do tranu wielorybiego, ale jest pozbawiony przykrego aromatu.

Właściwości oleju jojoba

Ogromną przydatność oleju jojoba w pielęgnacji można ocenić dopiero, gdy pozna się jego cenne i szerokie właściwości:

  • Właściwości nawilżające – jak większość olejów kosmetycznych, olej jojoba wykazuje silne właściwości nawilżające i natłuszczające. Co ciekawe, można stosować go w zasadzie do każdego rodzaju skóry. W przypadku cery suchej, olej jojoba poprawi stan jej nawilżenia, a w przypadku cery tłustej lub mieszanej, olej jojoba nie spowoduje dalszego przetłuszczania, ale wpłynie na uregulowanie produkcji sebum.
  • Właściwości przeciwzapalne – z uwagi na zawartość skwalenu, olej jojoba wykazuje działanie przeciwzapalne, co z kolei pozwala leczyć z jego pomocą istniejące stany zapalne skóry.
  • Właściwości regulujące – cera tłusta również może być pielęgnowana przy pomocy oleju jojoba, ponieważ posiada on właściwości regulujące pracę gruczołów łojowych, co przekłada się na obniżenie poziomu wydzielania sebum. Olej ma więc działanie normalizujące i kojące, nie zaostrza przetłuszczania się cery ani zmian trądzikowych.
  • Właściwości przeciwbakteryjne i lecznicze – olej jojoba może być stosowany nawet u osób z problemami skórnymi, jak egzema, atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. Olej jojoba nie wywołuje podrażnień i alergii, koi podrażnienia i zabezpiecza naskórek, a przy tym pomaga uporać się z kłopotami bakteryjnymi cery.

Olej jojoba – stosowanie

Wiele osób zastanawia się, na co można stosować olej jojoba, jak go nakładać i do czego używać. Możliwości jest wiele:

Pielęgnacja cery – jak stosować olej jojoba na twarz? Pielęgnacja cery przy pomocy oleju jojoba może przebiegać na dwa sposoby:

  • Olej można stosować bezpośrednio na skórę – olej jojoba można kupić w czystej postaci i stosować bezpośrednio na cerę. Z uwagi na konsystencję i silne właściwości nawilżające, najlepiej stosować go na noc. Olej można stosować też jako składnik peelingów i domowych maseczek, a także do popularnych w ostatnim czasie olejowych metod oczyszczania i demakijażu twarzy.
  • Można stosować złożone preparaty z zawartością oleju jojoba – w sklepach można znaleźć całą gamę kremów, maseczek i kosmetyków, które można stosować do pielęgnacji cery, a które zawierają w swoim składzie olej jojoba. To dobre rozwiązanie, gdy zależy nam na wprowadzeniu właściwości oleju jojoba do pielęgnacji skóry, ale z jakiegoś powodu nie możemy stosować go bezpośrednio. Gotowe preparaty mają też tę zaletę, że zawierają także inne, cenne składniki więc ich działanie może być szersze.

Pielęgnacja skóry ciała – jak stosować olej jojoba na ciało? Olej w pielęgnacji ciała sprawdza się równie dobrze, jak w pielęgnacji cery i włosów, a stosować go można na dwa sposoby:

  • Bezpośrednio na skórę – olej jojoba można stosować zarówno punktowo (na szczególnie przesuszone i szorstkie obszary skóry), jak również na większej powierzchni ciała. Z uwagi na konsystencję i mocno natłuszczające i nawilżające właściwości, najlepiej stosować go wieczorem.
  • Stosując kosmetyki z olejem jojoba w składzie (lub samodzielnie dodając go np. do balsamu) – w sprzedaży nie brak kremów i balsamów z olejem jojoba, ale można też dodawać go do ulubionych kosmetyków, które nie mają go w składzie, by wzbogacić i zintensyfikować ich działanie.

Pielęgnacja włosów – jak stosować olej jojoba na włosy?
Czysty olej jojoba może być stosowany do popularnego zabiegu olejowania włosów, jak również w formie serum na końcówki, a także jako składnik domowych masek do włosów. W sklepach nie brak też gotowych masek, szamponów i olejków do włosów, które posiadają w swoim składzie olej jojoba.

Najczęstsze wątpliwości związane z olejem jojoba

Choć naturalne kosmetyki cieszą się ogromną popularnością, to wciąż pokutują różne mity na ich temat, a także na temat działania olejów na skórę. Warto rozwiać te wątpliwości, by nie odrzucać bezpodstawnie cennych i dobrze działających preparatów naturalnego pochodzenia.

  • Czy olej jojoba zatyka pory? To popularny mit na temat oleju jojoba, który może być przecież stosowany w olejowych metodach oczyszczania cery i demakijażu. Nie jest to kosmetyk zatykający pory czy nasilający zmiany trądzikowe, ale należy pamiętać o tym, że każda cera jest inna i to, co jednym pomaga, u innych może się nie sprawdzić.
  • Czy olej jojoba przetłuszcza skórę? To chyba jeden z najpowszechniejszych mitów związanych z olejami (nie tylko z olejem jojoba). Wielu osobom wydaje się, że tłustej lub mieszanej cery nie można pielęgnować olejami, bo są za tłuste, a tymczasem olej jojoba ma właściwości regulujące wydzielanie sebum, więc w przypadku cery tłustej i mieszanej może wręcz pomóc w uregulowaniu jej przetłuszczania się.
  • Czy olej jojoba wysusza skórę? Wręcz przeciwnie! Olej jojoba ma działanie nawilżające, ale wszystko zależy od tego, z czym się go zestawi, bo jeśli jest składnikiem złożonego preparatu z całą gamą komponentów chemicznych, to ogólne działanie kosmetyku może być właśnie wysuszające. Olej jojoba sam w sobie nie wysusza skóry.
  • Czy olej jojoba wywołuje alergię? To jeden z najrzadziej uczulających naturalnych olejów pielęgnacyjnych. Można go wręcz polecić osobom z alergiami skórnymi czy atopowym zapaleniem skóry.

Olej jojoba słynie ze swoich cennych właściwości kosmetycznych i to nie bez powodu. To kosmetyk, który warto przetestować na własnej skórze, bo może pomóc w rozwiązaniu wielu skórnych problemów.

Podobne artykuły
 

Olej jojoba – co to jest?

Olej jojoba jest popularnym komponentem wielu preparatów kosmetycznych (między innymi kremów, balsamów czy odżywek do włosów), ale można go kupić także w formie niezależnej substancji i stosować w różnych działaniach pielęgnacyjnych.

  • Olej jojoba jest pozyskiwany z nasion krzewu jojoba (Simmondsia chinensis). To roślina pochodząca z Ameryki Północnej, która naturalnie występuje nawet na pustynnych terenach, co pokazuje, jak bardzo jest odporna i wyjątkowa. Krzew jojoba owocuje, a z pestek jego owoców tłoczy się cenny olej jojoba, który trafia następnie do sprzedaży w czystej formie lub staje się komponentem złożonych preparatów kosmetycznych.
  • Po wytłoczeniu nasion krzewu jojoba uzyskiwany jest olej o żółtym zabarwieniu i bardzo neutralnej, niemal niewyczuwalnej woni.
  • Olej jojoba jest zwany również płynnym woskiem, a wszystko to ze względu na skład, który mocno różni się od wielu innych olejów pielęgnacyjnych i spożywczych.

Olej jojoba – co zawiera?

Skład oleju jojoba decyduje o jego niezwykle cennych właściwościach kosmetycznych. Choć nasiona jojoba w 50% składają się z tłuszczy, to nie są to głównie trójglicerydy kwasów tłuszczowych (jak w przypadku innych olejów), ale inne składniki:

  • Olej jojoba zawiera, między innymi, kwasy tłuszczowe oraz fitosterole.
  • Ważnym składnikiem oleju jojoba jest również palmitynian cetylu oraz skwalen, który jest ceniony z uwagi na działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne.
  • W oleju jojoba można odnaleźć witaminę A, E oraz F.

Ciekawostka

olej jojoba ma bardzo zbliżony skład do tranu wielorybiego, ale jest pozbawiony przykrego aromatu.

Właściwości oleju jojoba

Ogromną przydatność oleju jojoba w pielęgnacji można ocenić dopiero, gdy pozna się jego cenne i szerokie właściwości:

  • Właściwości nawilżające – jak większość olejów kosmetycznych, olej jojoba wykazuje silne właściwości nawilżające i natłuszczające. Co ciekawe, można stosować go w zasadzie do każdego rodzaju skóry. W przypadku cery suchej, olej jojoba poprawi stan jej nawilżenia, a w przypadku cery tłustej lub mieszanej, olej jojoba nie spowoduje dalszego przetłuszczania, ale wpłynie na uregulowanie produkcji sebum.
  • Właściwości przeciwzapalne – z uwagi na zawartość skwalenu, olej jojoba wykazuje działanie przeciwzapalne, co z kolei pozwala leczyć z jego pomocą istniejące stany zapalne skóry.
  • Właściwości regulujące – cera tłusta również może być pielęgnowana przy pomocy oleju jojoba, ponieważ posiada on właściwości regulujące pracę gruczołów łojowych, co przekłada się na obniżenie poziomu wydzielania sebum. Olej ma więc działanie normalizujące i kojące, nie zaostrza przetłuszczania się cery ani zmian trądzikowych.
  • Właściwości przeciwbakteryjne i lecznicze – olej jojoba może być stosowany nawet u osób z problemami skórnymi, jak egzema, atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. Olej jojoba nie wywołuje podrażnień i alergii, koi podrażnienia i zabezpiecza naskórek, a przy tym pomaga uporać się z kłopotami bakteryjnymi cery.

Olej jojoba – stosowanie

Wiele osób zastanawia się, na co można stosować olej jojoba, jak go nakładać i do czego używać. Możliwości jest wiele:

Pielęgnacja cery – jak stosować olej jojoba na twarz? Pielęgnacja cery przy pomocy oleju jojoba może przebiegać na dwa sposoby:

  • Olej można stosować bezpośrednio na skórę – olej jojoba można kupić w czystej postaci i stosować bezpośrednio na cerę. Z uwagi na konsystencję i silne właściwości nawilżające, najlepiej stosować go na noc. Olej można stosować też jako składnik peelingów i domowych maseczek, a także do popularnych w ostatnim czasie olejowych metod oczyszczania i demakijażu twarzy.
  • Można stosować złożone preparaty z zawartością oleju jojoba – w sklepach można znaleźć całą gamę kremów, maseczek i kosmetyków, które można stosować do pielęgnacji cery, a które zawierają w swoim składzie olej jojoba. To dobre rozwiązanie, gdy zależy nam na wprowadzeniu właściwości oleju jojoba do pielęgnacji skóry, ale z jakiegoś powodu nie możemy stosować go bezpośrednio. Gotowe preparaty mają też tę zaletę, że zawierają także inne, cenne składniki więc ich działanie może być szersze.

Pielęgnacja skóry ciała – jak stosować olej jojoba na ciało? Olej w pielęgnacji ciała sprawdza się równie dobrze, jak w pielęgnacji cery i włosów, a stosować go można na dwa sposoby:

  • Bezpośrednio na skórę – olej jojoba można stosować zarówno punktowo (na szczególnie przesuszone i szorstkie obszary skóry), jak również na większej powierzchni ciała. Z uwagi na konsystencję i mocno natłuszczające i nawilżające właściwości, najlepiej stosować go wieczorem.
  • Stosując kosmetyki z olejem jojoba w składzie (lub samodzielnie dodając go np. do balsamu) – w sprzedaży nie brak kremów i balsamów z olejem jojoba, ale można też dodawać go do ulubionych kosmetyków, które nie mają go w składzie, by wzbogacić i zintensyfikować ich działanie.

Pielęgnacja włosów – jak stosować olej jojoba na włosy?
Czysty olej jojoba może być stosowany do popularnego zabiegu olejowania włosów, jak również w formie serum na końcówki, a także jako składnik domowych masek do włosów. W sklepach nie brak też gotowych masek, szamponów i olejków do włosów, które posiadają w swoim składzie olej jojoba.

Najczęstsze wątpliwości związane z olejem jojoba

Choć naturalne kosmetyki cieszą się ogromną popularnością, to wciąż pokutują różne mity na ich temat, a także na temat działania olejów na skórę. Warto rozwiać te wątpliwości, by nie odrzucać bezpodstawnie cennych i dobrze działających preparatów naturalnego pochodzenia.

  • Czy olej jojoba zatyka pory? To popularny mit na temat oleju jojoba, który może być przecież stosowany w olejowych metodach oczyszczania cery i demakijażu. Nie jest to kosmetyk zatykający pory czy nasilający zmiany trądzikowe, ale należy pamiętać o tym, że każda cera jest inna i to, co jednym pomaga, u innych może się nie sprawdzić.
  • Czy olej jojoba przetłuszcza skórę? To chyba jeden z najpowszechniejszych mitów związanych z olejami (nie tylko z olejem jojoba). Wielu osobom wydaje się, że tłustej lub mieszanej cery nie można pielęgnować olejami, bo są za tłuste, a tymczasem olej jojoba ma właściwości regulujące wydzielanie sebum, więc w przypadku cery tłustej i mieszanej może wręcz pomóc w uregulowaniu jej przetłuszczania się.
  • Czy olej jojoba wysusza skórę? Wręcz przeciwnie! Olej jojoba ma działanie nawilżające, ale wszystko zależy od tego, z czym się go zestawi, bo jeśli jest składnikiem złożonego preparatu z całą gamą komponentów chemicznych, to ogólne działanie kosmetyku może być właśnie wysuszające. Olej jojoba sam w sobie nie wysusza skóry.
  • Czy olej jojoba wywołuje alergię? To jeden z najrzadziej uczulających naturalnych olejów pielęgnacyjnych. Można go wręcz polecić osobom z alergiami skórnymi czy atopowym zapaleniem skóry.

Olej jojoba słynie ze swoich cennych właściwości kosmetycznych i to nie bez powodu. To kosmetyk, który warto przetestować na własnej skórze, bo może pomóc w rozwiązaniu wielu skórnych problemów.

Podobne artykuły
 

Kategoria: Poradniki
Data: 06.03.2018
Social
5,0
1 ocena
Moja ocena
Lista komentarzy jest pusta.